Opleidingen
Wanneer u zich inschrijft voor een live webinar en verhinderd bent om live te kijken
wordt de opleiding u achteraf on demand ter beschikking gesteld en kan u uitgesteld kijken (mét vormingsattest).
Wanneer u zich inschrijft voor een webinar on demand kan u deze onmiddellijk na inschrijving vinden in uw account.
U krijgt dus onmiddellijk toegang tot de opleiding en kan deze gedurende minstens drie maanden op eigen tempo (her)bekijken.
Enig resultaat
Het normaal beheer van privé-vermogen
en de herkwalificatie tot beroepsinkomen
of roerend inkomen – 10 mogelijke discussiegevallen
WEBINAR OP 20 APRIL 2023
Het Grondwettelijk Hof deed op 24 februari 2022 uitspraak over het begrip ‘normaal beheer’. Tijdens deze webinar zal mr. Ferenc Ballegeer een tiental mogelijke discussiegevallen bespreken en dit aan de hand van de visie van de fiscale administratie, relevante rechtspraak en de visie in de rechtsleer.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA – IGO)
Bekijk opleidingDe Alle Bouwplaats Risico’s Verzekering (ABR)
WEBINAR OP 9 MEI 2023
Tijdens deze webinar krijgt u een globaal overzicht van de ABR-verzekering, aangevuld met heel wat tips & tricks vanuit de ruime praktijkervaring van dhr. Paul Van Buggenhout.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – FSMA – BIV – ITAA – IGO)
Bekijk opleiding
Inbeslagneming en verbeurdverklaring
in strafzaken – Een analyse na het
Cassatie-arrest van 7 februari 2023
WEBINAR OP 11 MEI 2023
Op 7 februari 2023 oordeelde het Hof van Cassatie dat een beklaagde naar aanleiding van de verbeurdverklaring van een informaticasysteem om de teruggave van legale digitale bestanden kan verzoeken die zich in dat informaticasysteem bevinden. Naar aanleiding van voornoemd arrest analyseert mr. Stijn De Meulenaer de problematiek van het beslag en de verbeurdverklaring in strafzaken. Uiteraard wordt ook uitvoerig aandacht besteed aan de situatie waarin de bonafide derde getroffen wordt door verbeurdverklaring van een eigen rechtmatig goed.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – Sam-Tes – FSMA – IGO)
Bekijk opleiding
Erfpacht, opstal en mede-eigendom
bekeken door een fiscale bril
WEBINAR OP 2 JUNI 2023
Erfpacht, opstal en mede-eigendom tussen de bedrijfsleider en de vennootschap zijn al jaren veelvuldig gehanteerde, meestal fiscaal geïnspireerde, technieken. De vraag stelt zich evenwel in welke mate de recente wettelijke evoluties en de verstrengde houding van de fiscus een impact hebben op nieuwe en bestaande constructies. Tijdens deze uiteenzetting geven mr. Esther Everaert en mr. Lizelotte De Maeyer u een praktijkgerichte analyse van deze optimalisatietechnieken.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – BIV – Sam-Tes – ITAA – FSMA – IGO)
Bekijk opleidingTegenwerpelijkheid en afdwingbaarheid van vermogensrechten aan de failliete boedel: 12 topics onder de loep
WEBINAR OP 8 JUNI 2023
Dr. Sander Baeyens heeft voor deze webinar een selectie gemaakt van 12 mogelijke probleemstellingen inzake de tegenwerpelijkheid en afdwingbaarheid van vermogensrechten aan de failliete boedel. Deze vermogensrechten worden naar inhoudelijke functie onderverdeeld in drie categorieën: de verwervingsrechten, de gebruiksrechten en de verbodsrechten. Elke deelnemer ontvangt het boek ‘Vermogensrechten en faillissement’ (april 2023).
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – Sam-Tes – ITAA – FSMA – IGO)
Bekijk opleiding
Vlaamse erfbelasting:
10 fictiebepalingen onder de loep
(Incl. Handboek)
WEBINAR OP 29 SEPTEMBER 2023
Prof. dr. Ayfer Aydogan geeft een gedetailleerde toelichting bij tien fictielegaten inzake erfbelasting die ook in haar handboek aan bod komen. Het ‘Handboek Vlaamse erfbelasting’, dat elke deelnemer ontvangt, geeft een bondig en volledig overzicht van de erfbelasting in Vlaanderen.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – ITAA – FSMA – IGO
Bekijk opleiding
Zekerheden anno 2023
Een stand van zaken in onzekere tijden
WEBINAR ON DEMAND
Ons recht inzake zekerheidsrechten is aanzienlijk gemoderniseerd met het oog op een ruimere bruikbaarheid voor kredietverlening, maar ook naar flexibiliteit van uitwinning in geval van een slechte afloop. Tijdens deze webinar on demand geven mr. Ivan Peeters en mr. Philip Van Steenwinkel een overzicht van een aantal topics met grote actualiteitswaarde, waarbij uiteraard ook wordt stilgestaan bij de impact van een aantal recente wetgevende ontwikkelingen zoals de B2B-wet en het nieuwe verbintenissenrecht.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – Sam-Tes – ITAA – FSMA)
Bekijk opleiding
Schenkingen:
een analyse na 2022
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar on demand geeft mr. Nathalie Labeeuw u een praktijkgerichte analyse van welke conclusies kunnen getrokken worden uit een aantal relevante evoluties uit 2022, zowel inzake wetgeving, rechtspraak en de Voorafgaande beslissingen en Administratieve standpunten van Vlabel.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – ITAA – FSMA)
Bekijk opleiding
Fiscale aspecten van het vruchtgebruik
na het nieuwe goederenrecht
WEBINAR ON DEMAND
In welke mate hebben de bepalingen van het nieuw goederenrecht, de verstrengde houding van de fiscus als de geplande hervormingen van de wetgever een impact op nieuwe en bestaande vruchtgebruikconstructies? Tijdens deze uiteenzetting geeft mr. Robin Messiaen u een praktijkgerichte analyse van deze populaire optimalisatietechniek.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingEen ernstig arbeidsongeval – De verplichtingen van de werkgever en de houding van de inspectie
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar on demand analyseert mr. Kenny Decruyenaere de verschillende stappen die een werkgever moet ondernemen na een arbeidsongeval. Naast een overzicht van de verplichtingen voor de onderneming, wordt tevens uiteengezet hoe de inspectie haar onderzoek voert en op welke manier de aansprakelijkheid van een werkgever in het gedrang kan komen naar aanleiding van een ernstig arbeidsongeval.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleiding
Privacy en gegevensbescherming:
in conflict met de GBA
WEBINAR ON DEMAND
Elke onderneming verwerkt persoonsgegevens en de bijhorende verplichtingen inzake gegevensbescherming hebben een serieuze impact op de dagelijkse praktijk. Tijdens deze webinar geven mr. Anouk Focquet, mr. Sofie Deprez en mr. Julie Mannekens een antwoord op de talrijke vragen die rijzen wanneer u als onderneming van inbreuken op deze verplichtingen wordt beschuldigd en in conflict komt met de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingDe webshop juridisch doorgelicht
WEBINAR ON DEMAND
Webshops brengen naast nieuwe opportuniteiten ook talloze juridische aandachtspunten met zich mee. Mr. Stijn Claeys bespreekt de verschillende wetswijzigingen inzake consumentenbescherming en de uitbreiding van de informatieverplichting en het herroepingsrecht. Verder wordt ook ingegaan op de verhouding tussen online verkoop en overeenkomsten met handelsagenten en/of distributeurs. Uiteraard komen ook privacy en gegevensbescherming in het licht van de webshop aan bod.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleiding
Verzekeringen en marktpraktijken:
de laatste ontwikkelingen
WEBINAR ON DEMAND
Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Tine Meurs staan stil bij de laatste ontwikkelingen inzake de aspecten verzekeringen en marktpraktijken, uiteraard inzake de bescherming van de consument (B2C), maar ook wat overeenkomsten met ondernemingen betreft (B2B).
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – FSMA – ITAA)
Bekijk opleidingCryptomunten: een stand van zaken – De wet van 1 februari 2022 en het KB van 8 februari 2022
WEBINAR ON DEMAND
Mr. Jonas Helaut en mr. Méhdi Zagheden geven een stand van zaken over cryptomunten na de wet van 1 februari 2022 en het KB van 8 februari 2022. Daar cryptomunten niet meer weg te denken zijn uit de media, de handel en beleggingsportefeuilles, is dit nu het ideale moment om een juridische analyse te maken, vooral ook omdat de wet een strafrechtelijk luik omvat.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – Sam-Tes – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingHandelsagentuurovereenkomsten – Een overzicht na de wet van 16 februari 2022
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar on demand geeft dr. Stijn Claeys u een praktijkgericht overzicht van de huidige, recent gewijzigde, wetgeving inzake handelsagentuurovereenkomsten.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingDe koop anno 2021 and beyond
WEBINAR ON DEMAND
Prof. dr. Bernard Tilleman en dr. Frederik Van den Abeele bespreken het huidige kooprecht aan de hand van de belangrijkste rechtspraak van de Belgische en Europese rechtscolleges van de afgelopen 15 jaar. Niet alleen de beslissingen zelf worden geanalyseerd, maar ook de onderliggende regels die de beslissingen schragen en wat hieruit concreet kan meegenomen worden.Â
2,5 uur / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – BIV – FSMA – ITAA)
Bekijk opleidingBorgstelling: en wat als het mis gaat?
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar staan mr. Jens Vrebos en mr. Lore Rammeloo stil bij de algemene principes van de borgstelling, waarna een praktijkgericht overzicht gegeven wordt van de positie van de borgsteller in verschillende mogelijke situaties van insolventie en de actuele stand van de regelgeving wordt toegelicht.
1,5 uur / 1 punt (OVB – IBJ – NKN – Sam-Tes – FSMA – ITAA)
Bekijk opleidingDe verkoop van goederen van een handelingsonbekwame (gefailleerde, onderneming in gerechtelijke reorganisatie, minderjarige…)
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar analyseert dhr. Koenraad De Greve de verkoop van goederen van een handelingsonbekwame praktijkgericht vanuit zijn ervaring als vrederechter en wordt er gewezen op heel wat mogelijke problemen die in de juridische praktijk niet altijd gekend zijn.Â
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – NKN – BIV – FSMA – Sam-Tes – ITAA)
Bekijk opleidingConsumentenbescherming in de financiële sector
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar on demand staat prof. dr. Reinhard Steennot wordt stil bij de laatste ontwikkelingen inzake de bescherming van de consument van financiële diensten. Drie thema’s komen daarbij aan bod: online aanbieden van financiële diensten, fraude met betaalinstrumenten en instrumenten van beleggersbescherming.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingBeleggings- en verzekeringsproducten anno 2022 – Een overzicht van de laatste wijzigingen
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze opleiding staan mr. Dirk Coveliers en mr. Yannick Cools stil bij recente ontwikkelingen inzake beleggings- en verzekeringsproducten. Daarbij wordt ook stilgestaan bij private equity beleggingen (investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren).
3 uren / 3 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleidingConsumentenrecht anno 2022
WEBINAR ON DEMAND
Dr. Stijn Claeys geeft een praktijkgericht overzicht van het consumentenrecht anno 2022. Naast de klassieke principes zoals bedenktijd en herroepingsrecht, oneerlijke handelspraktijken, onrechtmatige bedingen, misleidende reclame,… wordt ook ruim stilgestaan bij bewijs en bewijslast in geval van discussie met de consument. Vervolgens wordt ook dieper ingegaan op de handhaving van de consumentenrechten in nationale en internationale context, zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk.
3 uren / 3 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA)
Bekijk opleiding
Successieplanning van vastgoed
en aandelen via vruchtgebruik
WEBINAR ON DEMAND
In het eerste deel bespreekt prof. Jos Ruysseveldt de laatste ontwikkelingen inzake successieplanning via vruchtgebruik van vastgoed. Vervolgens wordt planning van vruchtgebruik met aandelen (uiteraard ook belangrijk bij vastgoedvennootschappen) nader onder de loep genomen en worden ook daar een aantal mogelijke opportuniteiten besproken.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA – NKN – BIV)
Bekijk opleidingDe maatschap als controlemechanisme tot optimalisatie van successieplanning – Een stapsgewijze analyse aan de hand van clausules
WEBINAR ON DEMAND
De maatschap is een veelvuldig toegepast controlevehikel in het kader van successie- of vermogensplanning. Prof. Jos Ruysseveldt licht aan de hand van een aantal clausules de werking van de maatschap praktijkgericht toe.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – FSMA – ITAA – NKN – BIV)
Bekijk opleidingVermogensplanning voor personen zonder afstammelingen of partner – Alternatieven voor het duolegaat met een goed doel
WEBINAR ON DEMAND
Indien men dus overweegt een testament op te maken in het voordeel van broers, zussen, verdere verwanten of vrienden is er nu meer nog dan voorheen een hoog prijskaartje aan successierechten of erfbelasting. Mr. Ferenc Ballegeer bespreekt tijdens deze webinar on demand de mogelijke alternatieven voor het duolegaat met een goed doel.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – ITAA – FSMA – NKN)
Bekijk opleidingDe voordelen van een NV, de private stichting en de maatschap als vastgoedvehikel, ook in het licht van een adequate successieplanning
WEBINAR ON DEMAND
Tijdens deze webinar licht prof. Jos Ruysseveldt aan de hand van een aantal items de voordelen van het gebruik van een NV, de private stichting en de maatschap als vastgoedvehikel, ook in het licht van een adequate successieplanning, praktijkgericht toe.
1,5 uur / 1 punt (OVB – IBJ – ITAA – FSMA – NKN – BIV)
Bekijk opleiding
Buitencontractuele aansprakelijkheid
in het bouwgebeuren
WEBINAR ON DEMAND
Mr. Pim van den Bos en mr. Dimitri Verhoeven bespreken de buitencontractuele aansprakelijkheid in de bouwsector aan de hand van recente relevante rechtspraak en gaan dieper in op de verzekering van deze buitencontractuele aansprakelijkheid.
1,5 uur / 1 punt (OVB – IBJ – ITAA – BIV – FSMA)
Bekijk opleidingAntiwitwasverplichtingen en ondernemen: een niet-vanzelfsprekend evenwicht
WEBINAR ON DEMAND
Dhr. Kris Meskens en mr. Stijn De Meulenaer leggen op een praktische manier de problematiek van de antiwitwas wetgeving uit en bieden een werkbare basis om de onaangename gevolgen van deze wetgeving te voorkomen.
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – FSMA – NKN – ITAA)
Bekijk opleiding
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering
in de bouwsector
WEBINAR ON DEMAND
Prof. dr. Kristof Uytterhoeven geeft een grondige analyse van de verplichte verzekering van de burgerlijke tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid (Wet-Peeters I) en de verplichte verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid van intellectuele beroepen in de bouwsector (Wet-Peeters II).
2 uren / 2 punten (OVB – IBJ – BIV – Landmeters – Architecten – FSMA)
Bekijk opleiding